Adam Price

Adam Price får Rødekro Kulturpris


Rødekro: Bestyrelsen for Rødekro Kulturpris ønsker at tildele

dramatikeren, manuskriptforfatteren, TV-værten og gastrono-

men Adam Price institutionens hædersgave for 2017.

Prisen er på 25.000 kroner.


I begrundelsen hedder det bl.a., at prisen tildeles Adam Price

for hans bidrag til højnelse af dansk kultur på områder med

bud til store dele af befolkningen. Hans virke er båret af

psykologisk forståelse, lidenskab og humor i en smuk forvaltning af sprogets mange muligheder.


Prisoverrækkelsen finder sted torsdag den 19. april klokken 15.30 på Rødekro Bibliotek, hvor formanden for Rødekro Kulturpris, Hans Gert Jakobsen, vil holde en velkomsttale og overrække kulturprisen til Adam Price. Også bestyrelsesmedlem Henrik Appel Sørensen vil holde tale.


Samme dags aften vil prismodtageren på Rødekro Kro klokken 20 underholde og fortælle om sit liv og virke.

Der er gratis adgang.


Adam Price får kulturpris:

- Jeg får lov til at lave alt det sjove


Af Mette Christine Schulz, JV.


På torsdag får Adam Price Rødekro Kulturpris for hans bidrag til højnelse af dansk kultur. Manden bag tv-serier som 2Herrens Veje" og "Borgen" føler sig yderst privilegeret, fordi han får lov til at lave en masse sjove ting. Snart venter en ny sæson af "Spise med Price", og han ejer også fem restauranter sammen med sin bror. Og døgnet har heldigvis timer nok til at alle de ting, som Adam Price har gang i.


Rødekro: Taknemmelig, benovet og glad.


Der er ingen tvivl om, at Adam Price er glad for den kulturpris, han får overrakt i Rødekro på torsdag. En pris, han ikke lige har bidt mærke i før, men Rødekro ved han udmærket godt hvor ligger henne.


- Jeg har jo været i Sønderjylland med min bror James, da vi lavede Spise med Price om egnsretter, og da var vi i den grad rundt i Sønderjylland, så Rødekro er ikke en ny by for mig, fortæller manuskriptforfatteren, tv-værten, restauratøren og gastronomen Adam Price.


Priser har han modtaget flere af gennem tiden - blandt andet for tv-serierne "Borgen" og "Herrens Veje", men bare fordi man har prøvet det før, er det ikke noget, man vænner sig til.


- Jeg bliver altid overrasket og glad over, at der er nogen, som betænker mig for egentlig bare at passe mit arbejde. En pris er en anerkendelse af, at det, man laver, har en betydning for nogle mennesker. Som forfatter er det jo det, jeg i princippet skriver for - at fremkalde en reaktion hos publikum. I teatersalen vil jeg gerne se folk grine, græde og føle noget, og det er jo langt sværere, når det kommer til tv, for da kan jeg ikke kigge ind af vinduerne. Da håber jeg, at det virker. At folk, som interesserer sig for tro og religion, vil diskutere "Herrens Veje", hjemme i sofaen og være henholdsvis vrede, forargede og glade. Når der kommer en anerkendelse som den her, må det være fordi, der er nogen mennesker, som har set ens arbejde og haft en oplevelse af det, som har været god. Det er altid en stor glæde og stor tilfredshed, siger Adam Price.



Varm velkomst til Price i Rødekro

Trods den sommerlige forårsvarme udenfor, troppede et pænt antal Rødekro-borgere op på biblioteket i Rødekro for at se Adam Price modtage årets kulturpris. Han fik lidt inspiration med hjem til sønderjyske retter.


RØDEKRO:- Er der surrib?, spurgte Adam Price forventningsfuldt, da den officielle prisoverrækkelse med tilhørende taler og blomster var vel overstået.


Bestyrelsen bag Rødekro Kulturpris havde dog i stedet sørget for et mere sommerligt traktement med pindemadder og vin til publikum, sponsorer og prismodtager. Og det var måske godt nok, for ude foran biblioteket i Rødekro bagte og stegte en livgivende forårssol, og temperaturen nåede sommerhøjder.

Modtager af årets udgave af Rødekro Kulturpris, tv-vært og manuskriptforfatter Adam Price, takkede mange gange for både prisen og det store fremmøde.


Han fortalte blandt andet om den serie af madprogrammer med egnsretter, som han har lavet sammen med sin bror, James Price.- Sønderjylland er et sted, hvor madkultur også er nationalkultur. Da vi lavede serien med egnsretter, havde vi problemer med at vælge fra i Sønderjylland, mens der på Sjælland stort set ikke er nogen egnsretter, lød det.


Hvis Adam Price mod forventning skulle savne ideer til et eventuelt kommende program om sønderjysk mad, kan han hente inspiration i bogen, Smag på Sønderjylland, af Inge Adriansen, som han fik af Henrik Appel Sørensen fra bestyrelsen bag kulturprisen.


I prinsens køkken

Samme Henrik Appel Sørensen afslørede, at han er en stor fan at især et specielt

program med brødrene Price - nemlig det, der er optaget på Chateau de Cayx hos Dronning Margrethe og hendes nu afdøde mand, Prins Henrik.- Jeg har nok set det en fem-seks gange. Det er det hele værd at se den franske koks ansigt, da I overtager hans køkken.Adam Price kunne afsløre at selv samme franske kok i mangel af bedre brugte en ostehøvl, da han skulle vende prinsens fisk.- Man tror, at der er alt i sådan et køkken, og at det hele ligger på rette plads. Men sådan er det ikke, lød det fra Price, som også fortalte, at han og James havde haft nogle afslappede dage i Cayx sammen med regentparret.- Det var som at besøge enhver anden familie i deres sommerhus, betroede han.


Pæne ord

Både Henrik Appel Sørensen og formanden for Rødekro Kulturpris, Gert Jakobsen, havde mange pæne ord at sige om årets prismodtager.

- Du bidrager til højnelse af den danske kultur med både psykologisk forståelse, videnskab og humor, sagde Gert Jakobsen til Adam Price, som ikke alene laver populære madprogrammer, men også har skrevet manuskripter til nogle af de senere års mest populære tv-serier - blandt andet Borgen og Herrens Veje.

Gert Jakobsen udtrykte stor beundring for Adam Prices imponerende arbejdstempo, men som pensioneret læge måtte han også lige aflevere et godt råd:

- Når du er færdig med næste sæson af Herrens Veje, så tag lige et års orlov, lød opfordringen.


Rothenkruger Kulturpreis an Tausendsassa Adam Price

Seine zahlreichen Beiträge zur dänischen Kultur brachten Adam Price jetzt den 30. Rothenkruger Kulturpreis ein


ROTHENKRUG/RØDEKRO Er ist Drehbuchautor (Borgen, Herrens Veje, Anna Pihl), Theaterautor, Fern- sehstar und Gastronom. Adam Price ist ein Tausendsassa und auf vielen Bühnen zu Hause. Am Donnerstag nahm er in der Rothenkruger Biblio- thek den in diesem Jahr zum 30. Mal vergebenen Kulturpreis für das Jahr 2017 entgegen.


In seiner Laudatio lobte der Vorsit- zende des Kulturpreises, Hans Gert Jacobsen, insbesondere die Ver- dienste Prices um die dänische Spra- che. Price stammt aus einer Schau- spielerfamilie (er ist Sohn von Birgit- e und John Price). Er erläuterte, „bei Tisch wurde einzig über Essen oder Theater gesprochen. Da gab’s nicht anderes.“

Neben weiteren Anekdoten nannte er die Besuche im königlichen Sommerhaus auf Château de Cayx, wo er Zeuge wurde, wie der Koch das Fisch- filet des kürzlich verstorbenen Prin- zen Henrik statt mit Bratenwender mit einem Käsehobel umdrehte. Und mit Schalk im Nacken sagte er: „Sie sind bei Hofe eingeladen und wissen nicht, was Sie schenken sollen? Kü- chenbesteck!“


Mit seinem Bruder James macht er die Unterhaltungs-Kochshow „Spise med Price“ (etwa: Essen mit Price), die zum Herbst in die elfte Runde geht. Die beiden führen auch fünf Restaurants.


Die Rothenkruger Jury begründet ihreEntscheidungfürPricewiefolgt: „Adam Price wird der Preis zuge- dacht für seinen Beitrag zur Erhö- hung der dänischen Kultur mit Bot- schaften für große Teile der Bevölke- rung. Sein Tun zeugt von psychologi- schem Verständnis, von Leiden- schaft und Humor.“ Zudem gehe er wundervoll mit den vielen Möglich- keiten der dänischen Sprache um.


Der zweite Vorsitzende, Henrik Sørensen, gab Price ein persönliches Geschenk mit auf den Weg: das regio- nale Rezeptebuch „Smag på Sønderjylland“ von Inge Adriansen.


Adam Price: Vi er stadig benovede.


Manuskriptforfatter og tv-kok med meget mere, Adam Price modtog torsdag Rødekro Kulturpris ved et arrangement på det lokale bibliotek.


Han kvitterede for prisen ved at fortælle om sit liv, sin opvækst og sit arbejde ved et arrangement på Røde Kro.


Allerede i forbindelse med selve prisoverrækkelsen fik publikum et par anekdoter med på vejen - blandt andet om opvæksten hjemme hos forældrene Birgitte og John Price.


- Det var aldrig ligegyldigt, hvad man spiste, og ved middagsbordet handlede snakken kun om to ting, teater og mad, berettede prismodtageren.


- Madprogrammerne begyndte med, at vi afleverede en ide til DR. Vi havde ikke forestillet os, at vi selv skulle på skærmen, men det kom vi, og efterhånden blev programmet flyttet fra DR 2 til DR 1.


- Vi havde aldrig forestillet os, at andre en vore nærmeste venner gad at se to tykke brødre lave mad i et sommerhus. Vi er stadig benovede og nu skal vi igang med 11. sæson, fortalte Adam Price.



Manuskriptforfatter og tv-kok med meget mere, Adam Price modtog torsdag Rødekro Kulturpris ved et arrangement på det lokale bibliotek.


Han kvitterede for prisen ved at fortælle om sit liv, sin opvækst og sit arbejde ved et arrangement på Røde Kro.


Allerede i forbindelse med selve prisoverrækkelsen fik publikum et par anekdoter med på vejen - blandt andet om opvæksten hjemme hos forældrene Birgitte og John Price.


- Det var aldrig ligegyldigt, hvad man spiste, og ved middagsbordet handlede snakken kun om to ting, teater og mad, berettede prismodtageren.


- Madprogrammerne begyndte med, at vi afleverede en ide til DR. Vi havde ikke forestillet os, at vi selv skulle på skærmen, men det kom vi, og efterhånden blev programmet flyttet fra DR 2 til DR 1.


- Vi havde aldrig forestillet os, at andre en vore nærmeste venner gad at se to tykke brødre lave mad i et sommerhus. Vi er stadig benovede og nu skal vi igang med 11. sæson, fortalte Adam Price.




SE BILLEDERNE HER (tryk på billederne)


Adam Price

2017

Podgast - Hør talerne her -

Tryk på billedet

kulturpris@appel-danmark.dk

© Copyright. All Rights Reserved.