Anne Linnet

Anne Linnet fik fornem kulturhæder

Af Steffan Axelsen, JydskeVestkysten


Det var en rørt Anne Linnet, der torsdag modtog Kulturprisen

2015 på vegne af Rødekro Kulturpris. Blandt talerne var bes-

tyrelsesmedlem Henrik Sørensen, som både indledte og afslut-

tede med et kram til den folkekære sangerinde. Anne Linnet

selv følte sig på dagen sønderjysk.


Hun appellerer til følelserne

Kultur: Anne Linnet har formået at appellere til de indre følelser, mener formand for kulturpris, som også roser hendes åbenhed.


RØDEKRO: Væggene på Rødekro Bibliotek var torsdag eftermiddag dækket til med flag og ikke mindst plade-covers af Anne Linnets tidligere udgivelser. Anledningen var, at 62-årige Anne Linnet i år fik æren af at modtage den 28. udgave af Rødekro Kulturpris. Valget er faldet på den folkekære sangerinde og forfatter, blandt andet fordi hun igennem årtier har formået at appellere til folks indre følelser, forklarer formand for Rødekro Kulturpris, Hans Gert Jakobsen. –Hun appellerer til alle facetter af følelsesregistret. Lykkelige som ulykkelige. Og følelser er jo med til at dirigere vores verden, selv om der i år 2016 er en tendens til, at folk glemmer det, siger han og fortsætter: –Derfor har det aldrig været vigtigere at minde om følelsernes værdi, og der er Anne Linnet en af vore bedste som forvalter, forklarer han.


Anne Linnet lagde da heller ikke skjul på, at følelser har spillet en stor rolle for hende som kunstner, da hun modtog prisen. –Som kunstner har det for mig altid handlet om følelser mellem mennesker. Sådan vil det også være resten af livet for mig, og derfor kunne det sagtens tænkes, at jeg fremover vil optræde mindre på en scene og i stedet dedikere mig til tekstskrivning, som optager mine følelser for tiden, sagde hun. Roser åbenhed: Hans Gert Jakobsen mener også, at Anne Linnets åbenhed om hendes privatliv som lesbisk og adoptivmor har gjort hende til en kunstner, som mange ser op til. –Det tager jeg hatten af for, fortalte han. Efter overrækkelsen var det tid til at skrive autografer til de mange fremmødte. Blandt dem var 60-årige Annette Bendtsen fra Toftlund. –Jeg hører al slags musik, men Anne Linnet er en tidløs kunstner, som man altid falder tilbage til, når man har brug for en pause fra sangene på Radio Globus. Hun har en utrolig god stemme og har skrevet fantastiske sange, så jeg nyder hende meget, sagde hun efter køb af to hendes bøger.Anne Linnet fik overrakt prestigefyldt kulturpris

Af Steffan Acelsen, JydskeVestkysten


Hæder: Sangerinde Anne Linnet fik torsdag tildelt Rødekro Kulturpris. Begrundelsen var stor folkelig gennemslagskraft i årtier.


Hun sang sig ind i danskernes hjerter med sangen 'Smuk og dejlig', da hun i 1976 var en del af gruppen Shit & Chanel. Torsdag eftermiddag takkede 62-årige Anne Linnet med hele sit hjerte, da hun blev tildelt Rødekro Kulturpris 2015. Formanden for Rødekro Kulturpris, Hans Gert Jakobsen, begrundede valget af den folkekære sangerinde og forfatter med, at: –Anne Linnet med stor folkelig gennemslagskraft har været en del af den danske musikscene siden 1970'erne. I en perlerække af bidrag til den danske sangskat lyser hun ved sin musikalitet, sin ærlighed og sit engagement i tidens debat. Ifølge Hans Gert Jakobsen tydede det ellers ikke på, at Anne Linnet som ung skulle have en karriere som musikkunstner. Du havde en skrap klaverlærer. Men du lærte alligevel tangenter og musikken, lød det. Bestyrelsesmedlem hos Rødekro Kulturpris Henrik Sørensen kaldte Anne Linnet for musikkens dronning og fremhævede, at hun har sønderjyske aner, i og med hun i en kort periode har boet nær Tønder. Derfor skal du også have en plakat foruden de 25.000 kroner. På plakaten er forskellige sønderjyske udtryk som 'sinne mæ æ vinne' og 'mojn', for på den måde vil du blive mindet om din sønderjyske hjemstavn, sagde han. Anne Linnet mente da også, at hun følte sig en snert sønderjyde, da hun modtog hæderen. Jeg er da sønderjyde, og jeg kan også sige "du fee en dab å æ dækkel", lød svaret fra Anne Linnet, som fik de mange fremmødte til at bryde ud i latter. –Men helt seriøst, når jeg kigger på listen over de tidligere vindere, ser jeg mange fine kunstnere, som har været med til at samle Danmark. Kunsten er vores fællesnævner, og jeg har gennem min karriere haft den gave, at tingene er kommet til mig, lød det fra sangerinden, som uddybede: –Mange kunstnere oplever angst eller inspirations-stop i løbet af deres karriere, men jeg har været heldig på det område, fortalte Anne Linnet, som netop har skrevet flere kirkesalmer, som flere kirkekor rundt om i landet er begyndt at synge. –Tusind tak for prisen. At være kunstner eller komponist kan ofte være et ensomt erhverv, så det glæder mig meget, at et lokalsamfund fra min tidligere hjemstavn værdsætter en.Rørkærpigen Anne Linnet modtog flot kulturpris i det sønderjyske

Af Erik Petersen, Aabenraa Ugeavis


KULTUR: Jeg er faktisk sønderjyde, vi kørte hver anden weekend hele sommeren ned til gården i Rørkær ved Tønder for at hjælpe til, lød det fra Anne Kirstine Linnet, der om nogen har præget det danske musikliv siden 70`erne


RØRKÆR: Selvom forældrene flyttede til Aarhus og sangerinden og komponisten Anne Kirstine Linnet blev født i Aarhus den 30. juli 1953, så lagde hun ikke skjul på at hun er sønderjyde. Og det var da også en Anne Linnet, der om nogen tog publikum ved prisoverrækkelsen forleden med begejstring. Det var formanden for bestyrelsen bag Rødekro Kulturpris, Hans Gert Jacobsen, der overrakte Anne Linnet prisen, der bestod af 25.000 kr. Med en far, der er fra Rørkær ved Tønder og en mor, der er ud af Kloppenborg-Skrumsagerslægten, har du om nogen stor tilknytning til det sønderjyske, lød det fra Hans Gert Jacobsen under prisoverrækkelsen. Du får prisen for din folkelige gennemslagskraft og din store betydning for den danske musikscene fra 70`erne med en perlerække af titler i den danske sangskat. Du er om nogen ærlig og en del af tidens debat og har vist det alle årene igennem med dine sange. Din sang ”Smuk og dejlig” er optaget i den danske Kulturkanon. Under overrækkelsen lagde Anne Linnet ikke skjul på at hun er stolt over at have sønderjyske rødder. Hele familien, min far og mor og mine tre brødre kørte hver anden weekend fra Aarhus til Rørkær for at hjælpe til på gården, fortalte Anne Linnet.


Da Henrik mødte Anne Linnet. Traditionen tro var det igen Henrik Appel Sørensen fra Den Jyske Sparekasse, der tog ordet efter selve overrækkelsen. Og i dagens anledning var det med et butterfly. Eksemplaret var fremstillet af 6 mm birkekryds finer og hører således til i den hurtige ende af påklædningen. Historien bag det specielle butterfly er, at Henrik Appel Sørensen ved hver uddeling af prisen sørger for at rette slipset, eller som ved denne overrækkelse, et butterfly af træ. Henrik Appel Sørensen lagde ikke skjul på sin begejstring for sangerinden og komponisten Anne Linnet: For mig er du en megakunstner og du har om nogen nøglen til himmeriget. Dine tekster og melodier er ganske enkelt vidunderlige og en sand nydelse, lød det fra Henrik Appel Sørensen. Sangen ”Forårsdag” er for mig ganske enkelt Danmarks smukkeste sang, og dine sange omkring Tove Ditlevsens Barndommens Gade er for mig helt fantastiske sange. Du er meget opmærksomme på dine rødder. At han er en stor fan beviste han også tidligere på året hvor han mødte Anne Linnet på Fanø. Henrik Appel Sørensen sad på en bænk på øen og nød stilheden og pludselig lød det: Hej, er det ikke Henrik fra Rødekro? Jamen er det ikke Anne Linnet? Ved den lejlighed fik Henrik Appel Sørensen lov til at overvære lydprøven inden koncerten. Det var da også en begejstret Anne Linnet, der under overrækkelsen fortalte at hun både er i gang med at komponere og skrive nye sange og en ny bog er også undervejs. Som komponist er man rigtig mange timer helt alene ved skrivebordet og derfor er det fantastisk at modtage en pris som denne, der viser at folk værdsætter det man laver, lød det afsluttende fra kunstneren, der har rødder i Rørkær og er stolt over det. Under overrækkelsen lagde Anne Linnet ikke skjul på at hun er stolt over at have sønderjyske rødder.

Anne Linnet blev rørt over kulturpris


RØDEKRO: Folkelig gennemslagskraft i flere årtier indbragte torsdag den danske sangerinde Anne Linnet (62 år) Rødekro Kulturpris 2015. Sådan var begrundelsen fra kulturprisens formand, Hans Gert Jakobsen, da Anne Linnet modtog de 25.000 kroner på biblioteket i Rødekro. –Tusind tak for denne fornemme pris. Når jeg kigger på de tidligere vindere, ser jeg jo mange kulturpersonligheder, som har været med til at samle Danmark. Så jeg er naturligvis rørt, lød det fra Anne Linnet.Anne Linnet fik årets kulturpris i Rødekro

Af Betina Skjønnemand, Aabenraa Ugeavis


Sanger, komponist og forfatter Anne Linnet var torsdag i Rødekro til hæder


KULTURPRIS: Torsdag eftermiddag var der mere end almindelig gang i Rødekro bibliotek. Der er masser af mennesker, der alle var kommet for at overvære multikunstneren Anne Linnet modtage Rødekro Kulturpris, der traditionen tro går til en kendt dansker. Synnejyske rødder Begge Anne Linnets forældre stammer fra Tønder-egnen, og det bar talerne også præg af. Blandt andet havde Henrik Sørensen fra bestyrelsen sørget for, at Anne Linnet nu får bedre styr på de sønderjyske udtryk, da hun, sammen med prisen, fik overrakt en plakat med gængse synnejyske udtryk. Plakaten vakte både begejstring og også en del genkendelse hos Anne Linnet. Hun kvitterede naturligvis med tak for prisen, og fortalte, at hun var klar over, at hun var blevet tildelt en særlig gave. “Jeg har den lykke, at det kommer til mig. Og denne ’nøgle til himmerige’ har jeg da tænkt mig at blive ved med at benytte mig af. I øjeblikket arbejder jeg både på en bog og på salmer til kirken”, lød det blandt andet fra Anne Linnet.


„Ich bin doch auch ein ,Sønderjyde’!“

AnneLinnet bekam am Donnerstag den Rothenkruger Kulturpreis überreicht. Am Abend wurde zum Konzert eingeladen.


ROTHENKRUG/RØDEKRO Der Rothenkruger Kulturpreis wird seit dem Jahr 1988 an besondere dänische Künstler überreicht, die sich um den Kulturschatz des Landes verdient gemacht haben. Dieses Jahr wurde diese Ehre der dänischen Sängerin, Autorin und Künstlerin Anne Linnet zuteil. Der Ausschuss des Rothenkruger Kulturpreises ehrthier mit ihren Beitrag zum dänischen Lied gut und ihre kulturelle Arbeit,die sie seit Mitteder 1970erJahreleistet.Anne Linnets Eltern stammen aus der Nähevon Tondern, was sie auch mit Nordschleswig verbindet.Das griff auch Henrik Appel Sørensen in seiner Lobesrede auf: „Deine Familie stammt aus Nordschleswig,und deine Musik begeistert das ganze Land, auch wenn du vielleicht außerhalb der Landesgrenzen aufgewachsen bist.“ „Hey hey, ich bin auch ein ,Sønderjyde’“, unterbricht Anne Linnet und sorgt damit für Applaus, der die Räume der Rothenkruger Bibliothek, Übergabeort der Ehrung, erfüllt. Aber auch sonst hat er viele lobende Worte für die Künstlerin übrig, denn für ihn besitzt sie den Schlüssel ins Himmelreich.„Die Kreativität kam für mich immer von alleine, aber trotz dem gibt es im Leben der Autoren, Sänger und Künstler einsame Momente. Es ist deshalb um so schöner zu sehen, dass es so viele Leute gibt,die das,was man macht, zu schätzen wissen“,sagt sie gerührt. Der Preis, der jährlich von den Mitgliedern Henrik Appel   Sørensen und Gert Jakobsen vergeben wird, wird ausschließlich von den Firmen und Instituten in Rothenkrug finanziert und ist mit einer Prämie in Höhe von 25.000 Kronen dotiert. Neben dem Scheck bekam sie auch ein sønderjyskes Plakat überreicht,das sie immer an die besondere Sprache des Landesteils erinnern kann.Eine große Ehre, wie die Künstlerin selbst sagt: „Ich habe starke Verbindungen in den Landesteil, und ich werde noch solange weitermachen, bis mich die Muse verlässt.“ Und das, so ist sich Henrik Appel Sørensen sicher, hat das dänische Volk auch verdient. In ihren neuesten Werken singt sie Kirchenkonzerte, die sie selbst auf eine ganz andere spirituelle Eben ebringen. So sehen das auch die beiden Anne-Linnet-Fans Berit Granberg und Lillian Hansen.„Ihre Musik geht genau ins Herz und berührtet was ganz Besonderes in den Menschen. Ich finde sie wirklich göttlich“,sagt Lillian Hansen. Berit Granberg findet auch, dass die Sängerin eine ganz besondere Aura umgibt:„Ich verbinde mit Anne Linnet Tiefeund Spiritualität.Sie transportiert so viele Botschaften in ihren Liedern und hat den Mensche net was zu sagen.“ Sie sind sich auf jeden Fall einig, dass sie am Abendprogramm mit Anne Linnet, in dem sie singt, erzählt und liest, teilnehmen werden. Denn sie, davon ist auch Berit Granberg überzeugt, hat den Schlüssel ins Himmelreich. Doch bevor sie sich zurückzog, um sich auf den Auftritt am Abend vorzubereiten, nahm sie sich gerne die Zeit, um ihre Bücher, die ihre Fans von zu Hause mitgebracht oder vor Ort gekauft hatten, zu signieren.


SE BILLEDERNE HER (tryk på billederne)

Anne Linnet

2015