Nils Malmros

Nils Malmros

2001

MALMROS FÅR RØDEKRO-PRIS

Af CHARLOTTE EILSØ, JyskeVestkysten

RØDEKRO: Det bliver filminstruktør Nils Malmros fra Århus,

der i år løber med Rødekro Kommunes Kulturpris.


Hans Gert Jakobsen oplyser på bestyrelsens vegne, at Nils Malmros

får tildelt prisen for sin mangeårige og originale indsats i dansk filmkunst.


»Malmros har som filmskaber og -instruktør spændt vidt og med stor erindringsstyrke, ærlighed og perfektionisme skildret børn og unges opvækstvilkår. Med mod og indsigt vises seksualitetens nærvær og betydning«, hedder det blandt andet i begrundelsen for valget. Nils Malmros, der er uddannet læge, har blandt andet instrueret trilogien »Drenge«, »Lars Ole, 5.c« og »Kundskabens Træ«, som beskriver hans egen opvækst og blev succeser. Kendetegnende for Malmros' film har været den århusianske accent. 


Sidste år modtog musikeren Peter Bastian prisen, og tidligere har blandt andet teaterdirektør Morten Grunwald, forfatteren Lise Nørgaard, sangeren Povl Dissing, musikeren Michala Petri, filmskaberen Erik Clausen og den lokale billedhugger Nikolaus Wehding fået Kulturprisen.


Nils Malmros modtager Kulturprisen på Rødekro Rådhus torsdag den 10. januar klokken 16.30, og klokken 19.30 vil han på Røde Kro fortælle om sit arbejde. Der er gratis entré til arrangementet.


 

FILMMAND GAV ÅNDELIG FØDE

Af BENTE STAUGAARD, JyskeVestkysten


RØDEKRO: Med striksweater og fløjlsbukser lignede han mest af alt en skolelærer af den gode gammeldags slags. 


Filminstruktøren og lægen Nils Malmros var en både glad og afslappet mand, da han i går eftermiddag modtog Rødekro Kommunes kulturpris ved en lille sammenkomst på kommunens rådhus.


Og meget typisk Malmros var det en erindring fra barndommen, der blev gravet frem, da han sagde pænt tak for prisen:


- Jeg kan huske, at min bror fik den bog, der hedder »Folk, jeg bør kende«. Her læste han blandt andet om Sokrates, der kom fra Athen og blev dødsdømt, fordi han sagde magthaverne imod. Han skulle drikke skarntydesaft, og da han blev spurgt, om han syntes det var uretfærdigt, svarede han nej. Han mente, at han i stedet burde hædres ved at blive spist på rådhuset.


- Nu er dette Rødekro og ikke Athen, og heldigvis er det hvidvin og ikke skarntydesaft, der er skænket op. Her vælger man at hylde kunsten og kunstnerne. De folk, der kommer for at høre mig i aften får også kun åndelig føde, lovede Malmros. - Når man laver sådan noget, som jeg gør, er man altid spændt på, om man bliver forstået eller bliver udleveret til latteren. Det er dejligt at blive forstået, fastslog filminstruktøren fra Århus.


FILM OM FAR

Det var 14. gang Rødekro Kommunes Kulturpris blev uddelt. Idéen stammer fra N.H. Rose, som i mange år var formand for den selvejende institution, der står bag prisen. Rose har valgt at forlade posten, og hans afløser, læge Hans Gert Jakobsen havde dermed sin debut ved prisoverrækkelsen i går. Han kunne blandt andet fortælle, at Nils Malmros' far Richard Malmros var en frygtet professor i neurokirurgi, da han i sin tid læste til læge i Århus. Nils Malmros' næste projekt er en film, der handler om faderens liv.