Jytte Abildstrøm

Jytte Abildstrøm

2003

HELE LANDETS FLYVENDE FARMOR BLEV HYLDET

Af Dorthe Andresen, Lokal-Bladet Budstikken


Jytte Abildstrøm fik overrakt Rødekro Kommunes Kulturpris 2003.

Med sin lidt fanden-i-voldske stil tog den 70-årige skuespiller, gøgler

og teaterchef alle fremmødte med storm.


KULTURPRIS

Rødekro: Hvis der var to, der hyggede sig i hinandens selskab, så var det Rødekros borgmester, Tove Larsen, og teaterchef og hele landets flyvende farmor, Jytte Abildstrøm. Det var tydeligt at se, da Jytte Abildstrøm havde lagt vejen forbi Rødekro Rådhus for at få overrakt kommunens Kulturpris 2003.

Prisen blev overrakt af formand for Rødekro Kommunes Kulturpris, Hans Gert Jakobsen. Og han havde kun pæne ord tilovers for kvinden med de mange talenter, for udover at være teaterchef for Riddersalen i København, er hun også gøgler, skuespiller og nok en af de mest økologisk bevidste borgere i Danmark.

- Du udviklede din kunst i kraft af et naturtalent for kropslig og verbal kommunikation og en betydelig litterær og sprogmæssig ballast. Humoren er som bekendt en af vejene til overlevelse – både for det stærke og det svage menneske. Den Abildstrømske humor føler med folk, hvor satiren håner, og ironien driller, sagde Hans Gert Jakobsen, der i begrundelsen for, at dette års kulturpris går til kvinden med det karakteristiske røde hår, gjorde klart, at hun har haft stor betydning indenfor dansk teater.


Enestående indsats

- Du er eventyrets lykkelige muse. Med fantasi og magi som medspillere fryder du børn i alle aldre. Og med dit skønne humør og dynamiske galskab har du gjort en enestående indsats i dansk teaterliv, lød det fra formanden, inden han kunne overrække prisen – en check på 25.000 kroner.

Jytte Abildstrøm var synligt rørt over at modtage prisen, men med sin vanlige humor fik hun hurtigt smilene frem hos de mange, der var mødt frem.

- Jeg ved jo ikke, hvad jeg mener, før jeg hører, hvad jeg siger. Men det var jo egentlig bare fordi jeg fik børn, at jeg begyndte med dukketeater, sagde en meget glad Jytte Abildstrøm, der samtidig kunne afsløre, at de overrakte penge vil blive brugt, når Riddersalen til næste år fejrer H.C. Andersens 200 års fødselsdag med at fremføre en række af hans eventyr.