Peter Bastian

Peter Bastian

2000

DEN STORE BASTIAN HÆDRES

Af Kasper Skovse, JyskeVestkysten

RØDEKRO: Musikken er det eneste sprog på kloden, der kan forstås af alle, hvis blot

man vil. Og den karismatiske hurtigsnakker og musiker, forfatter og fysiker Peter

Bastianhar længe gjort, hvad han kunne, for at folk vil og kan forstå dette. Dette

arbejde har Rødekro Kommune valgt at belønne med kommunens kulturpris 2000.


I begrundelsen for at tildele Peter Bastian kulturprisen hedder det blandt andet, at han som foredragsholder, forfatter og musiker igennem mange år i sit musikpædagogiske virke har taget sine tilhørere og læsere på oplevelsesrige rejser gennem musikkens univers.


Hvem er han så, denne multikunstner Peter Bastian. Han er et mangehovedet væsen med mange talenter. 


I 60'erne blev talenterne brugt på intense studier af teoretisk fysik, mens han samtidig blev klassisk fagottist. Senere blev han opslugt af bulgarsk/tyrkisk sigøjnermusik, som han mestrer på klarinet. Han var medstifter af Den danske Blæserkvintet, og var del af det legendariske band Bazaar, med musikervennerne Anders Koppel og Flemming Quist Møller. Han har været underviser på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Og i 1987 blev han med et slag berømt som forfatter, da hans bog »Ind i musikken« udkom på Gyldendal.


Titlen »Ind i musikken« er fælles for hans mangeartede foredrag, hvor udgangspunktet i reglen er musik, men emnerne er det fælles menneskelige - etik, livskvalitet, børn og det musiske, om frihed versus ego og om videnskab og kunst.

- I sit virke som foredragsholder, forfatter og musiker har Bastian medrivende og klogt gjort sine tilhørere og læsere opmærksomme på de rigdomme, musikkens sprog er i stand til at formidle os, siger formanden for kulturprisudvalget, N.H. Rose, om kunstneren.


Peter Bastian får kulturprisen torsdag den 4. januar på Rødekro Rådhus klokken 16.30. Samme dags aften, klokken 19.30, fortæller Peter Bastian i Borgerhuset, Rødekro, om sit liv og virke.

 

STRADIVARIUS SUGERØR MED SEKS HULLER

Af Karen Petersen, JyskeVestkysten


RØDEKRO: Tak kan siges med ord, men tak kan også siges med musik. Det var nogle anderledes musiske toner, musikeren, forfatteren og fysikeren Peter Bastian leverede, da han sagde tak for Rødekro Kommunes kulturpris 2000. Op af inderlommen hev han et lille futteral, hvori lå intet mindre end et sugerør, og på det spillede han den lifligste musik fra østen. - Det skal være et burger sugerør. Det skal være så tykt, at man kan slubre en fiskefilet og pommes frites gennem det, forklarede han. - Sugerøret skal bides lidt til i enden, og med en neglesaks klipper jeg et lille hul. Det lille hul skal være lidt større, men så bliver det for stort. Så gør man det bare mindre igen ved at bruge tape. - På et stradivarius sugerør skal der seks huller til, forklarede Peter Bastian og spillede, så tilhørerne på gangen i Rødekro Rådhus helt glemte at drikke.


DANSK GRÆSSTRÅ

Det er nu langt fra første gang, Peter Bastian har spillet på et noget anderledes instrument. Lise von Seelen, formand for socialudvalget i Rødekro, der holdt talen til Peter Bastian, huskede, at hun ved et foredrag på Broagerland, havde hørt ham spille østens musik på et dansk græsstrå. - Du viser, at vi godt kan krydse grænser. Videnskaben fører du med over i musikken og igen den modsatte vej. Der viser du, at man kan krydse grænser. Det er med til at åbne verden. Det viser os muligheder, som vi normakt ikke har øje på. Du skriver ikke kun om det, du gør det, sagde Lise von Seelen.


- Jeg hørte dig demonstrere østens musik på et dansk græsstrå. Symbolikken er fantastisk. Er det noget, vi har brug for, så er det at krydse grænser. - Du siger også, vi skal stole på egne oplevelser og ikke kun på det, vi får fortalt. Jeg håber ikke, jeg overfortolker dig, når jeg siger, at vi skal tænke både med hovedet og med hjertet. Det var faktisk formanden for pris-komiteen, Niels H. Rose, Rødekro, der var første taler, idet han havde æren af at overrække de 15.000 kroner. Det er Rødekro Kommune, bankerne og Handel, Håndværk og Industri, der er sammen om prisen. - Jeg vil tillade mig at sige, at hr. Peter Bastian er en musisk filosof. Hans virke er både musik og videnskab. Det er fundamentet for hans tankegang, sagde Rose.


- Musikken har gjort hr. Peter Bastians tankeverden tilgængelig for andre, også på det følelsesmæssige plan. I sin begrundelse for, at det er Peter Bastian, der skal modtage årets pris sagde Niels H. Rose blandt andet, at Peter Bastian som foredragsholder, forfatter og musiker igennem mange år i sit musikpædagogiske virke i bedste folkelig forstand har taget sine tilhørere og læsere med på oplevelsesrige dannelses- og opdagelsesrejser gennem musikkens vidtstrakte univers.