Ghita Nørby

SKUESPILLEREN GHITA NØRBY SKAL TIL FROKOST PÅ

SKOVVÆNGET I RØDEKRO

Af Karen Petersen, JyskeVestkysten


EN SPECIEL DAG: Hans Gert Jacobsen, formand for udvalget

bag Rødekro Kulturpris, glæder sig til at skulle overrække

årets kulturpris.


RØDEKRO: Det er en af dansk teaters store divaer, Ghita Nørby, der den 19. marts kommer til Rødekro. Hun er årets modtager af Rødekro Kulturpris. Med hæderen følger 25.000 kroner. – Joh, vi glæder os da meget, lyder det beskedent fra formanden for kulturprisudvalget Hans Gert Jacobsen. – Hun er en af de førende, hvis ikke den førende skuespiller i Danmark. Hun har gjort sig gældende i så mange år, altid på fornemste vis. Og, indrømmer formanden, han bliver fascineret, når han står foran Ghita Nørby. – Jeg indrømmer, at over for Ghita Nørby skal man være forberedt. Men i min formandstid har det været sådan, at modtageren spiser frokost hjemme hos os privat. Min kone laver frokost, vi nyder et glas vin og hygger os. Det gør det hele mere afslappet, siger Hans Gert Jacobsen. Rødekro har efterhånden gjort det til »en vane« en gang om året at trække et stort kulturnavn til byen. – Jeg tror, Sønderjylland har en god plads hos mange kunstnere. De kommer gerne til Rødekro. Og så snakker vi godt for sagen. Takket være erhvervslivet har vi kunnet hæve beløbet, så det er nogenlunde på niveau med en aftens honorar. Sådan skal det også være, siger Hans Gert Jacobsen, der ikke er i tvivl om, at prisen er med til at sætte Rødekro på kulturlandkortet.

 

 

SOLEN SKINNEDE I RØDEKRO

Af Jan Stermkopf, Aabenraa Ugeavis


PRIS: Med sol i sind kom skuespilleren Ghita Nørby til Rødekro for at modtage byens kulturpris. 


Menneskelig varme, livsglæde og farve på tilværelsen - det er nogle af de kendetegn, der kan sættes på skuespeilleren Ghita Nørby. I sidste uge var hun i Rødekro for at modtage byens Kulturpris. Hun kom med sol - og spredte glæde på Rødekro Bibliotek.


Netop solen er skuespillerens ukendte fælle i arbejdet. - Teatret er min verden med al den kunstige lys og mørke. Derfor forsøger jeg at gemme sollyset og tage det med mig, så jeg kan dele det med andre, lød det fra den 74-årige Ghita Nørby. Forinden  havde den »herligt usnobbede diva« modtaget Rødekros Kulturpris på 25.000 kroner af Hans Gert Jacobsen, formanden for kulturprisens komité, der roste Ghita Nørby for altid at spille med »intelligens, krop og hjerte«. Henrik Sørensen, medlem

af Kulturprisens bestyrelse, sammenlignede skuespilleren med H.C. Andersens Rosenhæk, der »blomstrer i Glæde, fordi den ikke kunne andet«, en sammenligning, der fik smilet frem hos Ghita Nørby. Selv har hun spredt glæde i 83 spillefilm, seks tv-serier, et utal af teater-roller og såmænd en julekalender.

 

 

RØDEKRO PRISTE ROSENHÆKKEN GHITA

Af Kasper H. Skovse, JyskeVestkysten 


KULTURPRIS: Blomster og blomstrende ord fyldte meget, da Ghita Nørby i går fik overrakt Rødekros Kulturpris 2008 på Rødekro Bibliotek. 

 

RØDEKRO: H.C. Andersen kendte ikke Ghita Nørby, men fortællingen om Sneglen og Rosenhækken kunne være skrevet til hende. Således citerede Henrik Sørensen fra Rødekro Kulturpris Rosenhækken, da Ghita Nørby i går fik overrakt kulturprisen:


– Jeg blomstrede i Glæde, for jeg kunde ikke andet. Solen var saa varm, Luften saa forfriskende, jeg drak den klare Dug, og den stærke Regn; jeg aandede, jeg levede, citerede han. Og Ghita Nørby kunne kun nikke genkendende til det billede. – Tusind tak for ordene og for prisen. I går begyndte foråret, og fra mit vindue kunne jeg se en kvinde, der sad og nød solen. Jeg tror, det må være vidunderligt at sidde der

og nyde solen, men det har jeg aldrig haft tid til, sagde Danmarks største diva, der har 83 spillefilm, seks tv-serier, en julekalender og et utal af teaterroller bag sig.


Teatret er min verden – Teatret er min verden med al dets kunstige lys og mørke, men jeg forsøger så at tage solen med mig, når jeg spiller, og bringe det videre til andre mennesker, sagde hun og strålede glad i en orange spadseredragt, der stod i klar kontrast til kulturpriskomiteens mørke jakkesæt. Men dragten stod perfekt til den buket blomster, hun også fik. Foruden alle de blomstrede superlativer, formanden for kulturpriskomiteen, Hans Gert Jakobsen, brugte, da han skulle beskrive Ghita


Nørbys liv og gerninger. – Du startede som ung veldrejet pige i 1960 i Baronessen fra Benzintanken, og du har udviklet dig som skuespiller lige siden, sagde Hans Gert Jakobsen. – Du har spillet Ingeborg i Matador, været med i Rejseholdet og Bryggeren og spillet teater på de store scener. Og altid har du spillet med intelligens, krop og hjerte. Derfor fik Ghita Nørby Rødekros Kulturpris 2008.

 


GHITA NØRBY DELTE UD AF LIVSKLOGSKABEN

Af Kasper H. Skovse, JyskeVestkysten


LIVSKLOG: Over 50 år som skuespiller, hustru, mor og bedstemor har givet Ghita Nørby et ocean af livsklogskab, som hun øsede ud af i går i Røde Kro.


RØDEKRO: Ghita Nørby er kendt af næsten alle danskere, der har tændt et tv eller set film i biografen. Af samme grund var der i aftes stuvende fuldt i Røde Kro, hvor Ghita Nørby som tak for Rødekro Kulturpris holdt et foredrag om sit liv. – Vi er nysgerrige. Vi har set Ghita i en menneskealder på film, så vi føler, vi kender hende. Nu vil vi se hende i virkeligheden, sagde en af de 200 gæster, Henning Petersen.


Anne-Mia Als-Helsam er vokset op med hendes film og ville også se hende live, og ved et af nabobordene sad Gerhard Schlicker, der købte filmplakaten »Hurra for de blå husarer « med Ghita Nørby for 20 år siden. Nu ville han have plakaten signeret og sat op i glas og ramme. – Jeg købte den i Odense, for jeg var og har altid været en stor fan af hende. Ghita Nørby er en fantastisk skuespiller, der har udviklet sig i alle årene, sagde han.


Forventningerne var derfor store, da Ghita Nørby kom på scenen, og hun skuffede på ingen måde. Først spillede Ghitas mand, kapelmester Svend Skipper, et roligt stykke musik for at sætte stemningen. Og så tog den erfarne skuespiller og foredragsholder Ghita Nørby over med et medrivende og livsklogt foredrag om det at lære af sine fejl og bruge de smerter, man møder i livet, på en konstruktiv måde. – I min lange karriere har jeg lært mest af de ulykker og fiaskoer, jeg har haft. For de har bagefter vist sig at være livskilderne i mit liv, når jeg lige havde rejst mig, sagde hun. – Man skal selvfølgelig ikke pille i sårskorpen, men man kan ae såret og lære at leve med og lære af det.


 

PRIS TIL FESTLIGE, FARVERIGE OG FOLKELIGE GHITA NØRBY

Af Dorthe Andresen, Lokalbladet Budstikken


Ghita Nørby var i sidste uge forbi Rødekro for at modtage Rødekro Kulturpris 2008.


Rigtig mange var mødt frem på Rødekro Bibliotek, da Ghita Nørby i sidste uge var et smut forbi stationsbyen for at modtage Rødekro Kulturpris 2008. For den folkekære skuespiller, der har medvirket i nogle af de største danske film og serier og har haft et utal af hovedroller på teaterscenen, har, som formanden for kulturprisen, Hans Gert Jakobsen, udtrykte det i sin tale, altid formået at være den festlige, farverige og folkelige skuespiller, som har gjort hende så populær.


I begrundelsen for at vælge Ghita Nørby hed det blandt andet, at “Ghita Nørby har på teatret, i film og som oplæser Danmark rundt beriget os med sin kunst, som er båret af indlevelse, glæde, styrke og hæderlighed. Velorienteret i de psykologiske spil mennesker imellem og godt hjulpet af egen livserfaring deler hun gavmildt ud til os alle.” Og selvom Ghita Nørby i sin lange karriere har modtaget mange priser, så var hun meget glad for kulturprisen i Rødekro. - Tusind tak for ordene, for prisen og tak for den oplevelse det er, at være her, sagde Ghita Nørby blandt andet til de mange fremmødte, som hun efterfølgende også tog sig tid til at hilse på. Senere på dagen kunne 200 publikummer så høre Ghita Nørby fortælle om sin lange og spændende karriere ved et arrangement på Røde Kro.


 

GHITA NØRBY, DU ER ELSKET AF OS ALLE…

Af Erik Petersen, Tønder Ugeavis


En veloplagt Henrik A. Sørensen havde ikke kun festligt slips på – han gav Ghita Nørby valget mellem to taler. 

Hun er elsket både på film og i teaterverdenen, og hun er socialt engageret i blandt andet Børnecancerfonden. Og så er hun ubestridt dansk film- og teaterverdens største diva nogensinde og samtidig så folkelig at hun faktisk er forbillede for rigtig mange danske kvinder i sin rolle i Matador som Mads Skjerns kone. Det var bare et par af de grunde som Henrik A. Sørensen fra foreningen Rødekro Kulturpris nævnte da han overrakte Ghita Nørby Rødekro Kulturpris’ hædersgave for 2008, der ledsages af 25.000 gode danske kroner som formanden allerede havde overrakt torsdag eftermiddag i den store bibliotekssal i Rødekro. Henrik gav Ghita Nørby mulighed for at vælge mellem hele to taler i dagens anledning. Rødekro-prisen uddeles siden 1988 og er bl.a. tidligere gået til Bodil Udsen, Lise Nørgaard, Erik Clausen og Niels Malmros. Bag prisen står bl.a. Sparekassen Løgumkloster og Skak-kraner.


 

EINE FRAU MIT TAUSEND NAMEN: GHITA NØRBY ERHÄLT KULTURPREIS

»Du bist die Aphrodite der Griechen, die Venus der Römer, Morgen und Abendstern, denn du strahlst immer«, sprach der Vorsitzende vom Verein »Rødekro Kulturpris«, Hans Gert Ja-cobsen, Schauspielerin und Schriftstellerin Ghita Nørby an. Diese war gestern auf Einladung des Vereins in die Bibliothek nach Rothenkrug gekommen, wo ihr der Rothenkruger Kulturpreis 2008 überreicht wurde.


»Zum 21. Mal verleihen wir unseren Kulturpreis und es ist mir eine Freude, ihn diesmal an Dänemarks größte Schauspielerin geben zu können – bekannt für ihre Vielfältigkeit, für ihr helles und offenes Gemüt«, beschrieb Hans Gert Jacobsen die heute 74-Jährige und setzte seine Laudatio mit einem Zitat aus einem von Nørbys eigenen Büchern fort: »‘Ich bin eine große Lebensverbraucherin, habe mir den Luxus erlaubt, mehrfach zu heiraten und mich wieder scheiden zu lassen und was sonst noch alles dazu gehört’. Nein, du bist wahrlich nicht gratis im Leben vorangekommen. Du hast uns in deinen Büchern an deinen persönlichen Erfahrungen teilhaben lassen, bist durch harte Arbeit führende Schauspielerin in Film und Theater geworden. Doch dein Erfolg hat dich nicht überheblich gemacht. Vielmehr vermittelst du Farbe und Freude, die du stets großzügig mit uns allen teilst«, so Hans Gert Jacobsen.


Er überreichte Ghita Nørby den Kulturpreis sowie einen Scheck über 25.000 Kronen und gerade wollte diese zur Danksagung ausholen, als sie auch schon wieder gebremst wurde, denn nun übernahm Vorstandsmitglied Henrik Sørensen das Wort: »Ich habe für dich zwei Reden vorbereitet. Eine rote und eine grüne. Welche möchtest du hören?«, fragte Sørensen die Schauspielerin und hielt ihr zwei gefaltete Stücke Papier entgegen – ein rotes und ein grünes, wovon Ghita Nørby auf das rote zeigte. »Das habe ich doch gewusst«, scherzte Henrik Sørensen weiter.


»Du bist die erste Dame des Theaters, Dänemarks Schauspielerin Nummer eins – du bis Dänemarks Diva. Du hast in unzähligen Filmen mitgewirkt, hast unzählige Preise erhalten. Doch was macht dich so besonders?«, so Sørensen, der diese Frage mit einem Märchen von Hans Christian Andersen beantwortete. »Mir ist das Märchen ‘Die Schnecke und der Rosenstock’ in den Sinn gekommen. Mit der Schnecke war es so, dass sie sich von ihrer Umwelt abwandte und mit sich selbst genug hatte. Doch der Rosenstock streckte sich nach unten in die Erde und nach oben gen Himmel, sog die Kraft aus dem Boden und die Wärme der Sonne auf und ‘lebte’. Ich finde die Geschichte vom Rosenstock passt gut zu dir, zu deiner Persönlichkeit«, zog Henrik Sørensen den Vergleich zu eben der Pflanze, »von der ich weiß, das du sie besonders gern magst – nämlich Rosen. Deshalb habe ich ein Rosenposter für dich machen und einrahmen lassen als Erinnerung an unseren Rothenkruger Kulturpreis«, so Sørensen.


Darüber zeigte sich Ghita Nørby sichtlich erfreut, die das Blütenposter mit dem nahenden Frühling verband. »Die Sonne scheint und es wird wärmer. Gerade heute habe ich eine Dame gesehen, die sich in ihrem Garten auf einen Stuhl setzte und die ersten Sonnenstrahlen genoss. Wir Schauspieler aber leben nicht im Sonnenlicht, sondern im künstlichen Licht vor der Kamera oder auf der Bühne. Dennoch aber versuche ich stets, das Sonnenlicht in mir zu tragen und davon auszuteilen.« Mit diesen Worten dankte die Aphrodite, die Venus, die Diva, die größte Schauspielerin Dänemarks, der Rosenstock, sprich: Ghita Nørby, für die Auszeichnung aus Rothenkrug. Gestern Abend erzählte sie im »Røde Kro« über ihre langjährige Karriere.


SE BILLEDERNE HER (tryk på billederne)Ghita Nørby

2009