Søren Ryge Petersen

Akkurat som vi kender ham

Af Karen Petersen – JyskeVestkysten


RØDEKRO KULTURPRIS: Søren Ryge Petersen modtog hæder og penge i

Rødekro i går. Han er glad, når han er på den rigtige side af Kongeåen.


RØDEKRO: Hænderne var dybt begravet i bukselommerne, sweateren uden på den opknappede skjorte. Men håret var knap så uregerligt. Så stod han der midt i Rødekro Bibliotek – og så ud akkurat som vi kender ham fra de mange fjernsynsudsendelser. Snakker akkurat, som vi forventer – stille og roligt, med den bløde stemme. Søren Ryge Petersen var i går i Rødekro – som modtager af Rødekro Kulturpris 2010. Og da det blev hans tur til at sige et par ord, lod han skinne igennem, at han var glad for at være i Rødekro – fordi det er syd for Kongeåen. – Der gælder andre værdier og genklange i mit liv, sagde Søren Ryge, der er født i Agtrup lige syd for grænsen. Med hæderen fulgte 25.000 kroner.

Det var Hans Gert Jakobsen, formand for Rødekro Kulturpris, der fik lov til at holde tale og overrække prisen. – Du står for »den langsomme fortælling«, hvor sjælen kan følge med. Du har inspireret og stimuleret til megen have- og Naturglæder. Du har skabt en række portrætudsendelser, vellykkede i kraft af deres autencitet – eller ærlighed om man vil. De har været båret af respekt for de ganske særlige personligheder, du har interviewet fra alle samfundsklasser, sagde Hans Gert Jakobsen.  Henrik Sørensen fra Kometbutikkerne tog i sin tale udgangspunkt i tv-udsendelsen »Manden og Ørnen« – om Henning Lorenzen og ørnen Bertha fra Halk. Og netop Henning Lorenzen havde Søren Ryge glædet sig rigtig meget til at hilse på. – Allerførst vil jeg sige, at det rører mig at være her i Rødekro i dag. Men mest af alt rører det mig at se Henning, der sidder der. Jeg er rørt og glad for, at du er her, sagde Søren Ryge Petersen, der i aftes fortalte for rigtig mange på Røde Kro.


Havemand sætter gang i begge hjernehalvdele

PRIS. Rødekro satte sig selv på hindbærsnitternes Danmarks-kort, da Kulturprisen 2010 blev tildelt Søren Ryge Petersen

AF JAN STERNKOPF – Aabenraa Ugeavis jast@b-l.dk

RODEKRO: Det kræver en særlig evne at fange tv-seernes interesse med live-udsendelser om haven, naturen og mennesker. Denne evne har tv-manden, forfatteren og journalisten Søren Ryge Petersen. Det var da også årsagen til at Søren Ryge Petersen i sidste uge modtog Rødekro Kulturpris 2010 på Rødekro Bibliotek. Hans store interesse for og engagement i havestof, naturoplevelser og skæbnefortællinger sætter gang i begge hjernehalvdele, forklarede formanden for Kulturprisen bestyrelse Hans Gert Jakobsen i sin hyldest-tale. »Du fanger folk i øjenhøjde. Og med dine udsendelser har du inspireret og stimuleret andre.« Henrik A. Sørensen, formand for kometbutikkerne, havde talt med én af de mennesker, som var blevet portrætteret i én af Søren Ryge Petersens udsendelser DR-Derude. I udsendelsen »Manden og Ørnen« viste Henning Lorenzen, Halk, hvordan han som den eneste kunne håndfodre en hav-ørn. »Henning Lorenzen betegner dig som utrolig afbalanceret, åben og ærlig - en mand, man kan stole på. Du er efter hans mening et stort menneske - med et stort hjerte,« lød det fra Henrik A. Sørensen, som overraskede Søren Ryge Petersen ved at overrække ham en hindbærsnitte fra Rødekros bager Lund. Søren Ryge Petersen er »kagemand« - og han har en forkærlighed især for hindbærsnitter, vel at mærke de gode. Efter sigende har Søren Ryge Petersen plottet gode hindbær-bagere ind på sit eget lille Danmarks-kort, hvilket fik Henrik A. Sørensen til at overrække prismodtageren et kort, hvor Rødekro’s hindbærsnitte var markeret.


Danmarks Havemand fik Rødekro Kulturpris

Søren Ryge Petersen fik kulturpris på 25.000 kr. - og lækre hindbærsnitter.....

Tønder Ugeavis – Erik Petersen

På Ugeavisen Tønder har vi fulgt Rødekro Kulturpris i en årrække. Prisen uddeles een gang om året og gives til en personlighed der har gjort noget helt specielt. Sidste år var det Bent Fabricius Bjerre, der modtog Rødekro Kulturpris. Modtageren får 25.000 kr. og skal ikke gøre andet end at modtage beløbet i Rødekro og fortælle om sig selv.


I de senere år er det dog knap så meget selve prisen på de 25.000 kr. der er i fokus på Rødekro Bibliotek hvor prisen uddeles. Nej, det er snarere den "ekstragave" som filialchef Henrik Sørensen fra Den Jyske Sparekasse traditionen tro altid ryster ud af ærmet, der får det store smil frem både hos modtageren og tilskuerne. Sidste år fik Bent Fabricius-Bjerre en dåse Matador-mix. I år mødte Henrik Sørensen igen op, i øvrigt igen med et nydeligt slips, denne gang med et flot tulipan-motiv til ære for havemanden.


Og special-gaven til Søren Ryge Petersen var noget så lækkert som friskbagte hindbærsnitter og en kop god kaffe - inspireret af Søren Ryge Petersens eget essay om hindbærsnitter. Og så fulgte der et landkort med hvor det gode "hindbærsnitte-hotspot" i Rødekro var indtegnet.


Og sjovt nok var det hindbærsnitter, det drejede sig om. Ugeavisen Tønders udsendte mener også selv at tilhøre klanen af gode hindbærsnitte-spottere. Og arven er givet videre til junior, der er den mere kløgtige af slagsen. Største bedrift hidtil var hos en bager i Bevtoft, der med regelmæssige afstande blev frekventeret for at krone fisketuren i Gelsåen med de lækre hindbærsnitter. Men en dag var den unge mand blevet en smule skuffet. De indkøbte hindbærsnitter var en smule tørre. Men ned røg de. Som hos Søren Ryge Petersen. Men bageren fik kvalitetskravet oplyst ved næste fisketur. - Du bager, de hindbærsnitter sidste gang var en smule tørre....det udløste selvfølgelig omgående tre gratis hindbærsnitter til den unge mand. I dag er samme unge mand ansat hos Føtex i Århus og mon ikke bageren der også har hindbærsnitter, altså dem uden "krymmel" på disken?


Hos Søren Ryge er hindbærsnitterne på Torvet i Tønder og i Toftlund i øvrigt blandt de bedste....





Snittebarometer

»Når jeg på bilture rundt i landet kommer til de små byer og trænger til kaffe og kage, går jeg gerne ind til den lokale bager først, vurderer udbudet og ender næsten altid med at købe en hindbærsnitte, hvis de ellers har dem. Det kunne jo være, at de var endnu bedre end dem i Højbjerg og i Åbyhøj, og den slags er godt at vide. For når en bager laver gode hindbærsnitter, så er der stor sandsynlighed for, at brødet og rundstykkerne og wienerbrødet og alt det andet ligger på et højt niveau. På den måde har jeg igennem årene skabt mig et hindbærsnitte-danmarkskort og kan for eksempel anbefale bageren i Nr. Snede, i Them, i Toftlund og på torvet i Tønder - for bare at nævne et udvalg.«

Søren Ryge Petersen om hindbærsnitter i essaysamlingen »Landet og året«



Hindbærsnitter og kaffe til prismodtager

Søren Ryge Petersen fik i sidste uge overrakt Rødekro Kulturpris 2010 på Rødekro Bibliotek.

Af Dorthe Andresen -  Lokal-bladet Budstikken

Danmarks nok mest kendte haveejer og manden bag “de langsomme tv-programmer,” Søren Ryge Petersen, havde i sidste uge sat kursen mod Rødekro Bibliotek, hvor han skulle modtage Rødekro Kulturpris 2010. I begrundelsen for valget af Søren Ryge Petersen som kulturprismodtager hedder det blandt andet, at “hædersgaven” tildeles Søren Ryge Petersen for hans mangeårige arbejde med havestof, naturoplevelser og skæbnefortællinger. Han har hermed glædet og ikke mindst oplyst en stor del af den danske befolkning – alt formidlet i et smukt sprog og ofte sat i ramme af skøn, klassisk musik.” Og formand for Rødekro Kulturpris, Hans Gert Jakobsen,

kunne i sin tale opremse mange af Søren Ryge Petersens meritter - blandt andet, at han for nogle uger siden havde bedt biblioteket finde alle Søren Ryge Petersens bøger frem. - Jeg var ved at gå bagover. Det blev til hele 27 bøger. Og nogle af dem har jeg kun fået skimmet igennem, nogle har jeg fået læst og atter nogle havde jeg allerede derhjemme, fortalte Hans Gert Jakobsen, der udover at rose Søren Ryge Petersen for nogle fantastiske haveprogrammer også lagde vægt på prismodtagerens evne til at lave nærværende portrætudsendelser. - Dine have udsendelser er andet end tørre havefacts. De indeholder også bløde følelser og aggressioner, og på en sådan måde, at vi alle lever med i din kamp med og mod uønskede gevækster. Men du har også skabt en lang række portrætudsendelser, der er vellykkede i kraft af deres autencitet eller ærlighed om man vil. Du har forstået at leve op til den tillid, som personerne har vist dig. De fleste husker nok især de gode udsendelser med Anders og Julius, sagde Hans Gert Jakobsen blandt andet, inden han overrakte en check på 25.000 kroner og en flot buket blomster til Søren Ryge Petersen. Udover en check fik prismodtageren også overrakt et par hindbærsnitter, der hører til tv-mandens kagefavoritter, og en kop friskbrygget kaffe. Det var Henrik Sørensen, der som repræsentant for Kometbutikkerne, havde det med. - Du har en evne til at producere udsendelser med en personlig tilgang der gør, at vi danskere er vilde med at se dem, sagde Henrik Sørensen blandt andet i sin tale, hvor han som en af de bedste af Søren Ryge Petersens udsendelser nævnte den om Henning og ørnen, med Henning Lorenzen fra Halk og hans ørn Berta, som kunne håndfodres. - Det var en helt fantastisk udsendelse, sagde Henrik Sørensen. Søren Ryge Petersen kunne fortælle, at han - selvom han ikke tidligere havde hørt om Rødekro Kulturpris - var meget glad for at modtage den. - Jeg har glædet mig rigtig meget over prisen. Men det der har rørt mig mest i dag er, at jeg kan se, at Henning sidder lige der. Og det første jeg vil gøre, når jeg har talt færdig, er at gå over og hilse på ham, sagde Søren Ryge Petersen og pegede mod Henning Lorenzen, som han stadig har kontakt til, selvom det efterhånden er mange år siden, at de to mødtes i forbindelse med optagelserne af udsendelsen med ørnen.


Punkte für Rothenkrug

Der Nordschleswieger – Von Anke Haagensen

Kulturpreisträger Søren Ryge Petersen hat eine ausgemachte Schwäche für Himbeerschnitten



Søren Ryge Petersen nahm gestern Nachmittag in der Rothenkruger Bibliothek den mit 25.000 Kronen dotierten Kulturpreis des Ortes in Empfang. »Es ist der Preis für das Jahr 2010. Wir sind hier in Rothenkrug nämlich immer ein Jahr hinterher«, klärte der Vorsitzende Hans Gert Jacobsen augenzwinkernd den Ehrengast auf.

Außer dem Geld erhielt Søren Ryge Petersen eine laminierte Dänemarkkarte und dazu eine Reihe von roten, gelben und grünen Punkten. Ein grüner Punkt zierte den Ort Rothenkrug. Henrik Appel Sørensen, Vorstandsmitglied des Kulturpreiskomitees und des örtlichen Einzelhandelsvereins »Kometbutikkerne«, wusste nämlich aus einem Essay von Søren Ryge Petersen von dessen Schwäche für Himbeerschnitten. Diese Schwäche geht sogar so weit, dass er in einer Landkarte notiert, wo es die besten Kuchen dieser Spezies gibt. Zu der Landkarte gehörte aber auch ein ganzes Gedeck mit Kaffee und zwei Himbeerschnitten. Da Appel von der Rothenkruger Backkunst überzeugt ist, hatte er vorsorglich schon mal einen grünen Punkt auf Rothenkrug geklebt. Grün steht für lecker, Gelb für geht so und Rot für geht gar nicht.

Es liegt nicht unmittelbar auf der Hand, einem Mann, den man meist in Gummistiefeln und bequemer Arbeitskleidung sieht, einen Kulturpreis zu verleihen. Die anderen Preisträger von Rothenkrug waren meist Musiker, Schauspieler oder Schriftsteller. Allerdings kann Søren Ryge auch eine Reihe von Büchern vorweisen, die er geschrieben hat – wie der Vorsitzende Jacobsen »leidvoll« erfahren musste. Er hatte in der örtlichen Bibliothek sämtliche Ryge-Bücher bestellt und musste 27 zum Teil dicke Bände mit nach Hause schleppen. Die Mühe hat sich gelohnt, wie Hans Gert Jacobsen feststellte. Er habe sie zwar nicht alle durchlesen können, aber er habe sie alle durchgeblättert und sei »immer wieder hängengeblieben«, bekannte er. Es sind nicht nur Garten- und Naturbücher, sondern auch Essaybände und Personenporträts. Der großen Masse der Dänen ist er außer seinen TV-Sendungen DR- Derude von seinen einfühlsamen Porträts von »normalen Menschen« ein Begriff. Einer dieser Menschen, die von Søren Ryge porträtiert wurden, ist Henning Lorenzen aus Halk. Der alte Mann, dem der wilde Seeadler Berta aus der Hand frisst, hatte es sich nicht nehmen lassen, der Kulturpreisverleihung beizuwohnen.

Søren Ryge ist gebürtiger Südschleswiger. Er ist in Achtrup südlich von Tondern aufgewachsen und sieht sich als »Sønderjyde«. Für ihn war die Einladung nach Rothenkrug eine gute Gelegenheit, wieder »Synnejysk« zu reden und seiner Lebensgefährtin, der Kopenhagenerin Katrine, seine Heimat vorzustellen. Obwohl er eher das platte Land an der Westküste als seine direkte Heimat ansieht. »Rothenkrug war mir bisher schon zu weit östlich«, gestand er. »Nachdem ich jedoch nachgelesen habe, dass die Eisrandlage der Weichsel-Eiszeit genau zwischen Autobahn und Eisenbahnlinie von Rothenkrug verläuft, ist mir Rothenkrug ein gehöriges Stück näher gekommen«, stellte der frisch geehrte Kulturpreisträger 2010 fest. Damit hätte Rothenkrug ja schon fast zwei grüne Punkte verdient…


SE BILLEDERNE HER (tryk på billederne)


Søren Ryge Petersen

2010