Bent Fabricius-Bjerre

ALLEY CATS FAR MODTAGER RØDEKRO KULTURPRIS

Af Karen Petersen, JydskeVestkysten


HÆDER: Komponisten og musikeren Bent Fabricius-Bjerre

kommer til Rødekro den 6. maj for at modtage prisen. Han

er den 22. modtager.


Rødekro: Komponisten og musiker Bent Fabricisu-Bjerre er årets modtager af Rødekro Kulturpris. Overrækkelsen sker torsdag  den 6. maj på Rødekro Bibliotek, og med hæderen følger 25.000 kr.  Der vil ved overrækkelsen være taler for formanden for kulprisudvalget Hans Gert Jakobsen og bestyrelsesmedlem Henrik Sørensen.

 

Om aftenen bliver det muligt at høre Bent Fabricius-Bjerre underholde og fortælle om et liv på Røde Kro.  I sin begrundelse for, at netop Bent Fabricius-Bjerre bliver modtager af prisen for 2009, skriver kulturprisudvalget: At Bent Fabricius-Bjerre med sin musik har underholdt danskerne på den mest charmerende facon gennem to-tre generationer.  Han har bud til alle aldre og sociale lag – i ethvert hjørne af landet.

 

Alley Cat

Filmmusikalsk brød Bent Fabricius-Bjerre igennem med filmen ”Poeten og Lillemor” i 1959. Det er efterhånden små 50 år siden, han slog sin navn fast internationalt.  Det var i 1962 med melodien ”Alley Cat”. Oprindelig blev den skrevet til hans egen tv-udsendelse ”Omkring et flygel”.

I USA blev den så stort et hit, at den indbragte Fabricius-Bjerre den eftertragte Grammy.  De fleste vil nikke genkendende fra musikken fra tv-serien ”Matador” og filmserien med Olsen Banden, som han også har skrevet musik til.  Rødekro Kulturpris blev stiftet 1987.  Bent Fabricius-Bjerre er den 22. i rækken af prismodtagere.

 



BENT FABRIC: JEG BLIVER GLAD FOR ENHVER ANERKENDELSE

Af Karen Petersen, JydskeVestkysten


ÅRETS PRISMODTAGER: Bent Fabricius-Bjerre har aldrig været i Rødekro, men det bliver der rettet op på den 6. maj.


RØDEKRO: Han har en gang kørt igennem Rødekro men aldrig gjort stop. Det får komponisten og musikeren Bent Fabricius-Bjerre, 85 år, mulighed for den 6. maj. Den dag modtager han Rødekro Kulturpris. Han er den 22 i rækken af modtagere.


Jeg har aldrig været i Rødekro, men jeg har da været i Sønderjylland. Jeg har givet koncerter forskellige steder, i blandt andet Sønderborg, fortæller Bent Fabricius-Bjerre fra sit hjem i Hellerup.


Han har modtaget et væld af priser i udlandet og her hjemme, blandt andet en Grammy i USA for Alley Cat. Senest er han kåret til Årets Verdensdansker af Danes Worldwide. Det skete sidste år. Alligevel lægger han ikke skjul på, at han er glad for at modtage prisen.


– Jeg bliver glad for anerkendelse, især fra folk der har sat sig ind i mig og mit liv. Det har komiteen bag prisen gjort, siger Bent Fabricius-Bjerre, der naturligvis har forhørt sig om kulturprisen. Han er glad for at være i selskab med blandt andre Ghita Nørby, sidste års modtager.


Altid i gang

Trods sine 85 år sætter Bent Fabricius-Bjerre sig på ingen måde hen. – Lige nu er jeg i gang med eftersynkronisering på en animationsfilm om Olsen Banden.


Så spiller jeg rundt omkring med min trio og sangerinde og holder foredrag rundt omkring i landet, hvor jeg fortæller om mit liv. Jeg har såmænd nok at se til. – Jeg gør ikke noget for at holde mig i gang. Jeg er i gang. Det er nok noget genetisk. Min mor blev 104 år, så jeg har en del år endnu, lyder beskeden fra årets prismodtager i Rødekro, Bent Fabricius-Bjerre, der under besøget i Rødekro også vil fortælle om sit liv.



 

BENT FABRICIUS-BJERRE FIK MATADOR-MIX OG ALLEY CAT

Af Bente Staugaard, JyskeVestkysten


MUSIKMANDEN: 85-årige Bent Fabricius-Bjerre tog glad imod Rødekro

Kulturpris. Du har leveret musik i et imponerende omfang, lød begrundelsen.


RØDEKRO: Når man sidder og komponerer, tænker man ikke på, om melodien vil blive spillet over hele verden. Men Alley Cat er spillet på kirkeklokker i Amerika, og jeg har oplevet en gadesælger i Mexico, der spillede den på ølflasker. Modtageren af Rødekro Kulturpris, musikeren og komponisten Bent Fabricius-Bjerre, gav en kort prøve på sit fortælletalent i forbindelse med prisuddelingen i går eftermiddag.


I aftes kunne man høre meget mere på Røde Kro, hvor årets prismodtager fortalte løst og fast fra sit 85-årige liv. – Du har leveret musik til musicals, ballet og film i et helt imponerende omfang, understregede Hans Gert Jakobsen, formand for bestyrelsen bag prisen, da han skulle begrunde valget af årets prismodtager. – Du har på charmerende vis underholdt folk i alle aldre, supplerede han, og forklarede, at Rødekro Kulturpris dels skal være en opbakning til danske kulturpersonligheder, men også skal vise, at folk i en lokalitet som Rødekro har stor interesse for kulturlivet.


Hans Gert Jakobsen, der er pensioneret læge, fremhævede Bent Fabricius-Bjerres helt usædvanligt gode helbred. Prismodtageren forklarede, at det skyldes, hans gode gener: – Faktisk kan vi takke min mor for, at jeg står her i dag. Hun blev 104 år. Da hun var 94 fik hun sig en ny kæreste, der var ti år yngre, og da der blev for meget snak om det i opgangen, så ville hun flytte, berettede han.


Henrik Sørensen talte på vegne af de lokale donorer, der hvert år skillinger sammen til kulturprisen. Han havde sit bud på, hvordan man sikrer et godt helbred: – Musik er nærmest et lægemiddel, og så helt uden recept, sagde han og overrakte derpå gaver til Bent Fabricius-Bjerre. Prismodtageren fik Den Sønderjyske Sangbog, et helt kilo matador-mix som tak for musikken til tv-serien Matador, og så en flot Alley Cat i grønt glas. Selve prisen består af en check på 25.000 kroner.

 



SIR BENT FABRICIUS-BJERRE…FIK BÅDE KULTURPRIS OG MATADORMIX

Af Erik Petersen, Ugeavisen Tønder 


Rødekro Kulturpris gik i år til 85-årig Verdensdansker med hang til ørehængere.


Rækken af Kulturprismodtagere i Rødekro blev fortsat med komponisten og musikeren Bent Fabricius-Bjerre, også kaldet Bent Fabric af den unge generation, der også nyder hans musikalske gener, der rækker langt ud over landegrænserne. På trods af sine 85 år stadig still-going-strong og sprudlende af livskraft. Med en mor, der med sine 102 år stadig havde en kæreste, som hun dog nægtede at gifte sig med, må generne absolut være i toppen.


Selve overrækkelsen, der traditionen tro fandt sted på Rødekro Bibliotek var igen et tilløbsstykke og filialchef Henrik Sørensen fra Den Jyske Sparekasse, der bl.a sammen med Sydbank, Den Danske Bank, Lunds Bageri og Skak Specialtransporter og andre er med til at sponsere Kulturprisen, var igen særdeles velforberedt med både slips, personlig gave og tale.


Således slap Bent Fabricius-Bjerre ikke for at blive tiltalt med Sir, hvis vi altså havde været i England. Slipset var igen tilrettet helt i dagens ånd med en stor G-nøgle i tonens tjeneste. Den personlige gave til prismodtageren var et helt kilo Matadormix – til hvem anden end skaberen af titelmelodien til en af danskernes mest populære TV-serier af samme navn. Man kan kun sige, mere af den slags.



 

MUSIK TIL GAVN OG  GLÆDE

Af Jan Sternkopf, Aabenraa Ugeavis


PRIS: Musiker og komponist Bent Fabricius-Bjerre modtog forleden Rødekro Kulturpris på 25.000 kroner.


Uanset hvilken pris, man hædres med, så bliver man glad for anerkendelsen.


Sådan lød det fra musikeren og komponisten Bent Fabricius-Bjerre, da han i sidste uge modtog Rødekro Kulturpris.


Prisen fik han, fordi han gennem flere generationer til gavn og glæde for danskerne på charmerende vis har leveret musik til musicals, ballet og film og i et “helt imponerende omfang”, lød det fra Hans Gert Jakobsen, formand for bestyrelsen, der hvert år hædrer en dansk kunstner.


- Du er dansk musiks energiske nestor, sagde Hans Gert Jakobsen.


Henrik Sørensen, der talte på vegne af den gruppe af sponsorer bag prisen, ville endda gå så vidt til at tiltale prismodtageren som “sir” Bent Fabricius-Bjerre i anerkendelse af det mangeårige musikalske virke.

Og så overrakte han musikeren en dåse Matador-mix som tak for melodien til tv-serien “Matador”, en lille glas-skulptur af en kat som henvisning til melodien “Alleycat”, som gjorde Bent Fabricius-Bjerre verdenskendt, samt en udgave af den “sønderjysk sangboch”.

 



EN ALLEY CAT TIL BENT FABRICIUS-BJERRE

Af Dorthe Andresen, Lokal-Bladet-Budstikken


Bent Fabricius-Bjerre fik i sidste uge overrakt Rødekro Kulturpris 2009. Udover

prisen, der er på 25.000 kroner, fik han også Matadormix, en Alley Cat og en

sønderjysk sangbog.


Mange var mødt frem på Rødekro Bibliotek, da Rødekro Kulturpris 2009 skulle overrækkes. Dette års prismodtager var komponisten og musikeren Bent Fabricius-Bjerre.


I begrundelsen for valget af Bent Fabricius-Bjerre hedder det blandt andet, at “komponisten og musikeren Bent Fabricius-Bjerre har med sin musik underholdt os danskere på den mest charmerende facon gennem to-tre generationer. Han har bud til alle aldre og sociale lag i ethvert hjørne af landet. Han er dansk musiks energiske nestor og en gentleman."


Jeg har med glæde læst dine erindringsbøger, der indeholder både fængslende og morsomme beretninger fra din karriere. Bøgerne er udsolgte, men de burde blive genoptrykt, sagde formand for kulturprisudvalget Hans Gert Jakobsen blandt andet i sin tale, inden han overrakte prisen, der er på 25.000 kroner til Bent Fabricius-Bjerre.


Flere gaver

Udover kulturprisen, kunne Bent Fabricius-Bjerre, der havde sin hustru Camilla med til Rødekro, også andre gaver. For traditionen tro havde Henrik Sørensen, der er medlem af Rødekro Kulturpris’ bestyrelse også denne gang ekstra gaver med til prismodtageren.


Nemlig et kilo Matadormix, med henvisning til, at det var Bent Fabricius-Bjerre, der havde komponeret titelmelodien til den elskede danske tv-serie “Matador.” Der var også en flot grøn Alley Cat i glas, for det var som bekendt melodien “Alley Cat,” der for alvor gjorde Bent Fabricius-Bjerre kendt i ind og udland. Sidst, men ikke mindst, skulle musikeren naturligvis også have en sønderjysk sangbog med sig hjem.


Selvom det langt fra er første gang, at Bent Fabricius-Bjerre modtager en pris, så var han synligt stolt over, at han nu er kommet i selskab med tidligere prismodtagere som Lise Nørgaard, Bodil Udsen, Michala Petri, Kurt Ravn og Sigurd Barrett.


- Mange tak fordi valget faldt på mig. Jeg vil gerne sige, at uanset, hvad niveau, man arbejder på, så er man altid glad for at få anerkendelse. Og nu har jeg set listen over tidligere modtagere af prisen og føler mig i godt selskab, sagde Bent Fabricius-Bjerre og lovede, at han ville fortælle meget mere om sig selv og sin karriere ved aftenens arrangement på Røde Kro.



 

ROTHENKRUGER KULTURPREIS FÜR GRANDSEIGNEUR DER MUSIKBRANCHE

Af Anke Hagensen, Der Nordschleswiger


»Ein Preis ist für einen jeden – egal auf welchem Niveau – eine Ehre, weil es eine Anerkennung seiner Arbeit ist. Was gibt es Schöneres«, stellte Bent Fabricius-Bjerre gestern in seiner Dankesrede in der Rothenkruger Bibliothek fest.


Er hat einen Grammy für sein Lied Alley Cat erhalten. Er ist zum Ritter des Danebrogs geschlagen worden. Gestern erhielt er den Rothenkruger Kulturpreis 2009… Entsprechend demütig gab der dänische Musiker und Komponist Bent Fabricius-Bjerre sich bei der Preisverleihung gestern in der Rothenkruger Bibliothek. Seine Zurückhaltung kann womöglich auch auf seine wohltuende Bescheidenheit zurückgeführt werden. Ein Preis ist für einen jeden – egal auf welchem Niveau – eine Ehre, weil es eine Anerkennung seiner Arbeit ist. Was gibt es Schöneres?«, meinte der 86-jährige Fabricius-Bjerre.


Dabei hatten weder der Vorsitzende des Rothenkruger Kulturpreises, Hans Gert Jacobsen, noch Vorstandsmitglied Henrik Appel Sørensen mit Superlativen und löblichen Worten gespart, als sie ihre jeweiligen Ansprachen hielten.


Fabricius-Bjerre stand bescheiden zwischen den beiden Herren und drohte fast, rot vor Scham zu werden. Aber es führt kein Weg drumherum: Bent Fabricius-Bjerre ist ein Grandseigneur der dänischen Musikbranche. Seine Melodien, insbesondere seine Filmmelodien haben mehrere Generationen begleitet.


Ohne sein Zutun wären sicherlich weder die Olsen-Bande-Filme noch die Fernsehserien »Matador« und »Huset på Christianshavn« zu dem Publikumserfolg geworden. Lieder wie »Forelsket i København« oder »Jeg sætter min hat som jeg vil« gehören zum Standardprogramm von dänischen Wunschmelodieprogrammen. »Alley Cat« machte ihn jedoch weltberühmt. Das Lied stammt aus den 60er Jahren und wird noch immer weltweit gesummt, gesungen und gespielt. Selbst in den entlegensten Winkeln der Erde kennt und liebt man dieses Lied noch heute. »Ein Straßenmusikant in Süd¬-amerika spielte es auf leeren Glasflaschen«, berichtete Fabricius-Bjerre.


Seine ersten Platten wurden noch auf Schellack herausgeben, später waren es Vinyl, Tonbänder oder Kassetten. Heute sind seine Melodien als CDs erhältlich. Es sind dabei nicht nur die altbewährten Lieder, sondern auch immer wieder neue Melodien. Unter dem Namen Bent Fabric ist er auch jüngeren Generationen ein Begriff. Mit Remée, Paw Lagerman und Line Rafn (die beiden Letztgenannten machen das Duo »Infernal« aus) hat er mehrere moderne Kompositionen herausgebracht.


Mit seinen 86 Jahren ist er noch äußerst fit – geistig wie körperlich. Es kann daran liegen, dass er noch fleißig Tennis spielt oder auch Windsurfing betreibt, für Henrik Appel Sørensen ist es jedoch ganz klar, dass Fabricius-Bjerres Jungbrunnen das Klavier ist. Je nach Laune kann man sich abreagieren und seine Gefühle ausdrücken. »Klavierspiel ist Medizin – und noch dazu rezeptfrei«, so Appel Sørensen mit Seitenhieb auf seinen Vorsitzenden Hans Gert Jacobsen, der auf eine lange Karriere als praktizierender Arzt im Ort zurückblicken kann. Fabricius-Bjerre führte seine eiserne Gesundheit jedoch mehr auf die Gene zurück. Seine Mutter ist über 100 geworden…


Der Rothenkruger Kulturpreis ist mit 25.000 Kronen dotiert. Das Geld steuern der örtliche Einzelhandel, die örtliche Wirtschaft und die örtlichen Geldinstitute bei. »Dafür sind wir sehr dankbar«, unterstrich der Kulturpreis-Vorsitzende. Im Preis inbegriffen ist sozusagen ein netter Abend im »Røde Kro«, bei dem der jeweilige Preisträger dann über sein Leben und Wirken berichtet oder auch mal musiziert. Darauf freue sich Fabricius-Bjerre nach eigenem Bekunden bereits. Er hatte übrigens seine Ehefrau Camilla mitgebracht.


 


Bent Fabricius-Bjerre

2009