Ib Spang Olsen

EN HELDIG MAND FIK KULTURPRIS

Af Bent Staugaard, JydskeVestkysten

  

Streg med humor: Ib Spang Olsen fik Rødekro Kommunes

kulturpris. Kulturel ligeværd i Danmark  


Listen over priser, som tegneren og forfatteren Ib Spang Olesen har modtaget gennem årene, er alenlang. Men det gjorde absolut ikke glæden mindre, da han i går eftermiddag modtag Rødekro Kommune Kulturpris på 15000 kr.  Den 81 årige tegner, der blandt andet er kendt og skatte for sine illustrationer af børnebøger, viste ægte og oprigtig glæde for både prisen og de mange venlige ord, han fik med i købet ved prisoverrækkelsen på rådhuset.  Det var mange ord, og de var stærke, sagde prismodtageren, da han til sidst selv fik love til at sige noget.

Når jeg tænker efter, kan det godt være, at ordene var rigtige, men der er nu lidt meget på en gang. Sådan set har jeg bare været vanvittig heldig og haft et arbejde, hvor der ikke var særlig stor afstand mellem mig selv og arbejdet.  Ib Spang Olsen fik ved samme lejlighed sat en tyk streg under, at der ikke er nogen grund til kulturel underdanighed i Rødekro. Flere af de lokale talere havde nemlig udtrykt glæde over, at han sagde ja, til at komme helt over til det lille Rødekro for at modtage en pris.

Nu siger I, at der vel nok er pænt af mig at komme over til et ligge sted, der ligger langt pokker i vold. Men Danmark er jo et dejligt land, for ligegyldigt hvor man bor, har man mulighed for at være kulturelt på højde med resten. Og faktisk ligger Kongens Nytorv ret afsides, sagde Ib Spang Olsen.  Kulturprisen blev overrakt af Hans Gert Jakobsen, der er formand for den komite, der hvert år udvælger prismodtageren.

Han fremhævede blandt andet Ib Spang Olsens iderigdom, hans kærlighed til de skæve eksistenser og hans store ømhed for børn og deres vilkår.

Udvalgsformand Lise von Seelen talte på vegne af kommenen, og hun havde også hæftet sig ved Ib Spang Olsens store solidaritet med de skæve eksistenser: Hos dig tager vi ikke afstand fra trold med vorter på næsen. I dine billeder kan selv de lavbenede hoppe højt. Det er med til at aflive fordomme. Tak for det.
Ib Spang Olsen

2002